آشکارساز شعله (Flame Detector) چیست؟
آشکارساز شعله (دتکتور شعله) نوعی حسگر است که میتواند وجود شعله را تشخیص دهد و به آن پاسخ دهد. این آشکارسازها توانایی شناسایی مایعات قابل اشتعال دوزا یا بدون دود را دارند. به عنوان مثال، در کورههای دیگ بخار، آشکارسازهای شعله به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند.
زیرا فلیم دتکتور میتواند گرما، دود و آتش را تشخیص دهد. این دستگاهها میتوانند با توجه به دمای هوا و حرکت هوا نیز آتش را تشخیص دهند. آشکارسازهای شعله از فناوری فرابنفش (UV) یا مادون قرمز (IR) برای شناسایی شعله استفاده میکنند، به این معنی که میتوانند شعله را در کمتر از یک ثانیه تشخیص دهند. آشکارساز شعله با توجه به نصب خود به تشخیص شعله پاسخ میدهد، به عنوان مثال میتواند زنگ خطر را به صدا درآورد، خط سوخت را غیرفعال کند یا حتی یک سیستم اطفاء حریق را فعال کند.
موارد استفاده از آشکارسازهای شعله یا فلیم دتکتور (دتکتور شعله)
- انبارهای صنعتی
- کارخانههای تولید مواد شیمیایی
- فروشگاههای مواد شیمیایی
- مراکز ذخیره سازی و پمپ بنزین
- کارگاههای جوشکاری قوس الکتریکی
- نیروگاهها
- ایستگاههای ترانسفورماتور
- تونلهای زیرزمینی
- محلهای تست موتور
- فروشگاههای چوب
اجزای یک سیستم دتکتور شعله (فلیم دتکتور) شامل چه مواردی میشود ؟
جزء اصلی یک سیستم آشکارساز شعله، خود آشکارساز است. این شامل مدارهای آشکارساز فوتوالکتریک، مدارهای تهویه سیگنال، سیستمهای ریزپردازنده، مدارهای ورودی/خروجی و سیستمهای خنک کننده بادی است.
سنسورهای موجود در آشکارساز شعله تشعشع ارسال شده توسط شعله را تشخیص میدهند، فوتوالکتریک سیگنال شدت تشعشع شعله را به سیگنال ولتاژ مربوطه تبدیل میکند و این سیگنال در یک میکرو کامپیوتر تراشه پردازش میشود و به خروجی مورد نظر تبدیل میشود.
چند نوع فلیم دتکتور (دتکتور شعله) وجود دارد و هر کدام چگونه کار میکنند؟
به طور کلی 3 نوع فلیم دتکتور وجود دارد که شامل: آشکارساز شعله ماوراء بنفش، مادون قرمز و ترکیبی از هر دو مادون قرمز ماوراء بنفش
آشکارساز شعله (فلیم دتکتور) ماوراء بنفش (UV)
این نوع فلیم دتکتور با تشخیص اشعه UV در نقطه اشتعال کار میکند. تقریباً تمام آتشها تشعشعات UV ساطع میکنند، بنابراین در صورت وجود شعله، حسگر از آن آگاه میشود و یک سری پالس تولید میکند که توسط الکترونیک آشکارساز به خروجی هشدار تبدیل میشود.
مقالات مرتبط: نکات مهم در انتخاب و خرید آشکارساز شعله (Flame Detector)
مزایا و معایب دتکتور شعله (فلیم دتکتور) UV
از مزایای آشکارساز UV میتوان به پاسخ با سرعت بالا، توانایی پاسخگویی به آتش سوزیهای هیدروکربنی، هیدروژنی و فلزی اشاره کرد. از سوی دیگر، از معایب آشکارسازهای UV میتوان به پاسخگویی به جوشکاری در بردهای طولانی اشاره کرد و ممکن است به صاعقه، جرقه و غیره نیز پاسخ دهد.
آشکارساز شعله مادون قرمز (IR)
فلیم دتکتور مادون قرمز با بررسی باند طیفی مادون قرمز برای تزئینات خاصی که گازهای داغ منتشر میکنند کار میکند. با این حال، این نوع دستگاه نیاز به حرکت سوسو زدن شعله دارد. تابش مادون قرمز ممکن است نه تنها از شعلههای آتش ساطع شود، بلکه ممکن است از کورهها، لامپها و غیره نیز ساطع شود. بنابراین، خطر هشدار کاذب بیشتر است.
آشکارسازهای شعله UV-IR
این نوع آشکارساز قادر به تشخیص هر دو تابش UV و IR است، بنابراین دارای سنسور UV و IR است. این دو حسگر به طور جداگانه مانند آنچه توضیح داده شد عمل میکنند، اما سیگنالهای تکمیلی هر دو فرآیند مداری به دلیل وجود هر دو سنسور وجود دارد. در نتیجه، آشکارساز ترکیبی قابلیت رد هشدار نادرست بهتری نسبت به آشکارساز UV یا IR دارد.
مقالات پیشنهادی: دتکتور شعله چگونه کار میکند؟
مزایا و معایب آشکارساز شعله UV/IR
از مزایا میتوان به پاسخ با سرعت بالا و مصونیت از هشدار نادرست اشاره کرد. از طرف دیگر، از معایب آشکارساز شعله UV/IR میتوان به این موضوع اشاره کرد که نمیتوان از آن برای آتش سوزیهای غیر کربنی استفاده کرد و همچنین قادر به تشخیص آتش سوزیهایی است که هر دو تابش UV/IR ساطع میکنند نه به صورت جداگانه.
بهترین آشکارساز شعله (دتکتور شعله) را از کجا تهیه کنیم؟
در فروشگاه پالاترومارکت میتواند طیف وسیعی از Flame Detector ها را با برندها و قیمتهای تهیه کنید. اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره در این زمینه دارد با ما در تماس باشید.
محصولات پیشنهادی:
سوالات متداول:
- بهترین نوع دتکتور شعله کدام نوع است؟
آشکارسازهای شعله UV-IR از انواع دیگر بهتر هستند زیرا درصد خطای کمتری را ارائه میکنند.
- اصلی جز یک سیستم آشکارساز کدام بخش است؟
جزء اصلی یک سیستم آشکارساز شعله، خود آشکارساز است. این شامل مدارهای آشکارساز فوتوالکتریک، مدارهای تهویه سیگنال، سیستمهای ریزپردازنده، مدارهای ورودی/خروجی و سیستمهای خنک کننده بادی است.